Terug naar home Home
Zomer biodiversiteit

Biodiversiteit in uw tuin

Onze planeet kent een enorme diversiteit aan planten, dieren en leefgebieden. Deze bio-diversiteit heeft het moeilijk. Het delicaat evenwicht waarin niks gemist kan worden, wankelt. Kleine veranderingen hebben grote gevolgen. Eén van die gevolgen is dat wilde bijen en vlinders dreigen uit te sterven.

Door bij-aantrekkelijke soorten te planten, helpen we de bij met nectar en stuifmeel in het jaargetijde extra, waar dit zo nodig is.

Lees verder
Terug naar home Home
CG1 A6196

Biodiversiteit. Het kan en het moet

Het uitsterven van wilde bijen en vlinders is zorgelijk. Bijen en vlinders kunnen we niet missen. Eigenlijk alle insecten niet. Ze zorgen door bestuiving voor ons voedsel en zijn zelf weer voedsel. Een cruciaal element in de keten van de biodiversiteit.

Eén van de oorzaken waardoor veel bijenkolonies vroegtijdig sterven, is een tekort aan stuifmeel en nectar in het vroege voorjaar. Daar is makkelijk wat aan te doen. En het is nog geniethen ook.

Een tuin vol leven leeft dubbel

Een natuurlijke tuin zit vol leven en geeft voldoende ruimte aan plant en dier. Variatie is noodzaak. Het maakt tuinen gezond, sterk, interessant. Het maakt tuinen mooi.
In natuurlijke tuinen kunnen dieren, hoe klein ook, leven. Er is voldoende voedsel voor allemaal, beschutting en ruimte voor voortplanting. Chemische bestrijdingsmiddelen bestaan niet in een natuurlijke tuin.

Veel verschillende planten zorgen voor veel verschillende dieren. De kunst is om in elk seizoen zoveel mogelijk planten te laten bloeien, zodat dieren er zich er vanaf het vroege voorjaar thuis voelen. Een extra redenen om elk seizoen te genieten.

Bollen voortuin

Bollen in het voorjaar. Mooi en nuttig

Een tuin met alleen vaste planten ontwikkelt zich pas aan het eind van het voorjaar tot een thuis voor bijen en hommels. Dat is te laat. In het vroege voorjaar slapen vaste planten en vinden bijen geen stuifmeel en nectar.
Bloembollen bloeien vanaf februari tot eind april en zijn goede en grote stuifmeelleveranciers. Door bij-aantrekkelijke soorten te planten, helpen we de bij met nectar en stuifmeel in het vroege voorjaar (bijvoorbeeld met bloembollen) waar dit juist zo nodig is.

Daarom is het belangrijk elk najaar een variatie aan bollen te planten. Om vroeg in het voorjaar de bijen en hommels een groot plezier te doen. Jouw beloning is een extra lang seizoen om van je tuin te geniethen. Bloembollen staan ook prachtig in mooie potten op het terras. Daar weten bijen en hommels ze ook wel te vinden.

3 E0 A7115 2

Bijen houden ook van een kleurrijke tuin

Ik help graag met een beplantingsplan voor tuin en terras waar ook de bijen blij van worden, met vaste planten, heesters en bloembollen.

meer over beplantingsplan

Behoefte aan een frisse blik
 op je tuin?

Plan direct een vrijblijvende afspraak

In een kort tijdbestek (afhankelijk van je vraag) neemt Nitha de tuin met je door en oppert suggesties voor eventuele veranderingen.

Uw naam is verplicht
Uw telefoonnummer is verplicht
Uw e-mailadres is verplicht
In onze privacyverklaring lees je hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.